2011. május 10., kedd

Pesti tanulmányi kirándulás II. Szépművészeti Múzeum

A Budapesti Szépművészeti Múzeum 1906. december 1-jén, Ferenc József osztrák császár és magyar király jelenlétében nyitotta meg kapuit. Története ekkor már bő egy évszázados múltra tekintett vissza, hiszen az 1896-ban elhatározott múzeumalapítással a magyar főúri és egyházi gyűjtőknek a 18-19. században kialakított kol­lekcióit egyesítették az új múzeumépületben.

Múzeumi vezetővel mgtekintettek:

Régi képtár: A méltán világhírű Régi Képtár 3000 festménye a 13. századtól a 18. század végéig mutatja be az európai festészet nagy korszakait.

  • Mária eljegyzése: gótikus , eredeti Firenzében.
  • Mária oltárkép
  • Szt. Anna harmadmagával: oltártöredék
  • Dominika Girlandaio: Szt. István: Szt. István mártír halált halt, ezt a kezében lévő könyv jelzi ami a mártírok jelképe. Oszlopos kerete van.
Régi szobor gyűjtemény: A számos remekművet rejtő Régi Szobor Gyűjtemény 600 alkotása az európai szobrászat történetének 19. századig terjedő időszakát öleli fel.

  • Szt. Anna harmadmagával : 1300 körül készült, frontális nézetű szobor.
  • Leonardo - Lovasszobor: 1500-as évek elején készült, feltételezések szerint eredeti. E feltételezés alapja, hogy a ló két lábon áll és Leonardon kívül nem nagyon volt olyan , aki meg bírta volna oldani ezt az egyensúlyproblépát főleg , hogy az eredeti szobor hatalmas lett volna. Mielőtt befejezték volna a nagy alkotást a háború miatt beolvasztották ágyúgolyónak a meglévő részeit. Firenzei István (klasszicista művész) hozta a kis szobrot gyűjteményével együtt Magyarországba.
Számomra nagyon fontos volt , hogy elmenjek az osztállyal erre a tanulmányi kirándulásra. Sokat tanultam és teljesen más látni ezeket a képeket élőbe. Volt néhány kép, ami számomra furcsa volt.(Pl. egy régebbi  németalföldi ,,divat''-ban halott madarakat és egyéb állatokat festettek le.) Ennek ellenére nagyon élveztem és remélem ,hogy lesz még ilyen.


 Kazettás mennyezet

 Szt. Anna harmadmagval , gótikus szobor

 Gótikus oltártöredékek (a későgótika legfontosabb színe az arany volt)

 Mária-oltár

 Leonardo da Vinchi lovasszobra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése